Co je to Cuvée? Jak se připravuje?
Cuvée (také kupáž) je termín používající se ve vinařském světě. Odvozený je z francouzského slova „cuve“, což v překladu do češtiny znamená káď nebo nádrž. Pokud tedy na etiketě vína najdete dané označení, znamená to, že víno vzniklo scelením několika odrůd a ročníků. Postup výroby se různí v závislosti na konkrétním vinařství, protože se mohou společně zpracovávat rozmanité odrůdy hroznů nebo se scelovat rmuty, mošty, ba dokonce i již hotová vína.
Vinař si dokáže při scelování vyhrát s chutěmi, přičemž potlačuje nedostatky jedné odrůdy, naopak vyzdvihuje přednosti druhé odrůdy. Výsledné víno je potom vskutku výtečné, mnohdy chutná lépe než jednotlivá vína před procesem scelování. V neposlední řadě dokáže vinař ovlivnit kyselost, obsah alkoholu i cukru.
Příkladem je spojení Rulandy bílé, která dodává vínu plnou chuť a jemné ovocné aroma a citrusově-minerálního Ryzlinku rýnského, který dodává pikantnost, svěžest a zdůrazňuje jedinečnost. Pokud jste se doposud domnívali, že se míchají pouze nekvalitní vína, aby se jich vinaři zbavili, potom jste na omylu.
Jako cuvée jsou i vína drahá, prestižní a špičková.
Cuvée jsou kvalitní vína, pokud koupíte správnou láhev
Slévaní náhodných vín. Přesně takový proces si spousta lidí představuje pod termínem cuvée. Přitom scelování neboli kupáž má složitější postup, neboť vinař si pohrává s chutěmi, vůní a barvou. Člověk, jenž se zaměřuje na výrobu těchto vín, je v podstatě jakýsi umělec mezi vinaři. Správným scelováním dokáže posunout víno na ještě vyšší úroveň.
Cuvée vzniká spojením dvou až tří různých odrůd, nicméně pozor, nemíchají se bílá a červená vína dohromady. Účelem tedy je vyvážit obsah jednotlivých složek, takže se míchají svěží a kyselá vína se sladšími a aromatičtějšími odrůdami. Dokonalým ukázkovým příkladem cuvée je smíchání odrůd Cabernet Sauvignon a Merlot.
Bohužel, vína cuvée si získala špatnou pověst, a to především kvůli nečestným vinařům, již v minulosti scelovali své nekvalitní odrůdy. Pomalu se však do povědomí široké veřejnosti dostává, že pod termínem cuvée skutečně nejsou jen vína, která vám zapříčiní hroznou kocovinu.
Oblíbili jste si nějakou konkrétní odrůdu? Prozatím jste tedy cuvée nevyzkoušeli? Co takhle experimentovat a sáhnout někdy po láhvi cuvée, která obsahuje zčásti i vaše oblíbené víno. Ochutnáte tak něco nového, třeba vám navíc cuvée zachutná natolik, že už se k jednoodrůdovým vínům nevrátíte.
Cuvée Thomas - Family collection
Cuvée vína jsou oblíbená po celém světě
Cuvée se vyrábí odjakživa. Stačí se podívat do Francie, odkud i samotný název pochází. Francie jako taková je považovaná za vinařskou velmoc, kde je cuvée naprosto běžná věc. Co vinařství, to jiná receptura, o kterou se však žádný vinař nepodělí, protože by prozrazoval své, často rodinné, tajemství. Právě díky tomu jsou cuvée specifická vína, která vás vždy svou ojedinělou chutí příjemně překvapí
Podívejte se tedy do pestrého portfolia našeho vinařství. Určitě najdete i vy láhev, která si příjemně pohraje s vašimi chuťovými buňkami .