Tatarský biftek
Ingredience:
Hovězí zadní nebo svíčková
Vajíčko (žloutek)
Sůl
Pepř
Šalotka
Kmín
Paprika (koření)
Olivový olej (za studena lisovaný)
Postup přípravy:
Na mletou hromádku masa (odstátou v pokojové teplotě), kde je zpravidla žloutek uprostřed, nasypeme přiměřeně základní koření, jako je sůl a pepř, pak přidáme na jemno nasekanou šalotku a dle chuti i špetku kmínu a papriky.
Mícháme vidličkou a můžeme si pomoci také lžící, o kterou si hromádku masa přidržujeme, aby nám naše dílo neuteklo z talíře.
Důkladně promícháme a ochutnáme. Přidáme lehce olivového oleje (pozor – jen toho za studena lisovaného). Zpravidla je lepší dát koření méně, obzvláště pozor na sůl a pepř, a podle potřeby pak přidáme. Stále by měla převládat chuť masa nad čímkoliv jiným. Můžeme si pro sebe postupně vyzkoušet různé varianty koření a najít si tak tu nejlepší kombinaci.
Po umíchání naservírujeme maso na toast nebo topinku, kterou lehce natřeme česnekem.
K tataráku doporučujeme servírovat Rulandské modré Velehrad 863 classic.
Rulandské modré Velehrad 863 classic