Růžová je dnes v kulinárii obecně trendem. Hitem je růžová čokoláda, která vzniká překvapivě ne díky barvivům, ale ze speciálních kakaových bobů. A růžová dobývá i srdce milovníků vína v podobě tzv. rosé, které má rovněž ušlechtilý původ.
Růžové víno neboli také rosé má za sebou již dlouhou historii
Proč se nestalo již dříve stejným hitem, jako víno bílé nebo červené? Kdoví. Přitom již zhruba 400 let před našim letopočtem doporučoval Hippokrates světle červené, tedy růžové víno jako lék.
Jestliže dnes hledáme vína, která se dají nazvat módním hitem, jsou to právě růžová vína. Není důvod nad nimi mávnout rukou pouze proto, že jste spíše na klasiku. Jsou hitem i v tak vinařské zemi, jakou je Francie. Právě zde je popularita a i produkce růžového vína největší na světě a tvoří až 10 % celkové roční produkce vína. Ve světě se každoročně vyrábí přes 20 milionů hektolitrů rosé. Produkují jej vinaři v USA, v Austrálii, ale i u nás. Doložená výroba rosé na našem území je již v polovině 16. století.
Dnes popularita rosé roste a růžové víno nechybí ani v produkci českých a moravských vinařů. Toto unikátní víno, lavírující mezi oranžovorůžovým až světle malinovým odstínem, nechybí ani v produkci Vinařství Hruška.
Rulandské modré klaret
Mnoho lidí si myslí, že růžové víno vzniká sléváním bílého a červeného. Není to tak
Růžové víno, jeho původ a technologii výroby, doprovází různé mýty. Laici si myslí, že vzniká sléváním bílého a červeného vína. Bioženky se zas domnívají, že se vyrábí z okvětních plátků růží. Ani jedno z toho není pravda. Růžová vína se rodí stejně jako červená, ale nakonec je potká osud vín bílých. Ze svého původu si však odnesou nádherný růžový odstín.
A jak tedy růžové víno vzniká? Vyrábí se z modrých hroznů, která se však macerují jenom velice krátkou dobu, maximálně 6 hodin. Díky tomu získává víno krásnou barvu. Víno Hruška nabízí Rosé collection jako Frankovku, Merlot, Rulandské modré „klaret“ a Zweigeltrebe, a to jako vína suchá i polosuchá.
Zweigeltrebe rosé
Co čekat od růžového vína?
Růžová vína jsou svěží a lehká. Pijí se jako mladá, ještě v daném roce, či v roce následujícím. Dlouhé zrání jim neprospívá a nezvyšuje jejich hodnotu. Ideální konzumní teplotou je 8 a 12 °C, ale dají se pít i tzv. na ledu. Jsou též skvělou ingrediencí do moderních koktejlů, nebo výborná pro vinné střiky.
Jak vidíte, růžové víno je skvělým společníkem pro různé party, oslavy a akce. Teď na jaře a v létě může zpestřit zahradní party, ale třeba i pouhý nedělní oběd pod širým nebem. Toto svěží letní víno nabízí nádherné ovocné tóny, které se dokonale smíchají s vůní vaší zahrady. Ladí i s bílými tóny svatebních oslav, takže klidně z něj udělejte hlavní nápoj svatební hostiny.
Jak řekl Hippokrates: Tak na zdraví…