Krásné jarní a letní počasí perfektně doplní svěží růžové víno. Víte, jak se vyrábí a k jakému jídlu se hodí? Rádi vám s tím poradíme. Nalijte si skleničku a přečtěte si dnešní článek.
Bílé a červené dohromady? Jenom to ne!
Že je růžové jen červené a bílé víno slité dohromady? To neříkejte vinařům, nebo je raní mrtvice. Ve skutečnosti se rosé vyrábí úplně jinak.
Na začátku jsou modré hrozny, stejné, jaké se používají na výrobu červeného vína. Ty se pomelou, a tak vznikne rmut, který se nechá krátce naležet. Krátce – v tomto slově je schovaná podstata růžového vína. Za 4–12 hodin se uvolní jen část červeného barviva ze slupek a vznikne růžový mošt, základ svěžího a lehkého vína. Potom se rmut vylisuje a dál se pokračuje jako při výrobě bílého vína.
"Kdybychom lidem zavázali oči a dali jim ochutnat růžové víno, část z nich by řekla, že jde o bílé. Vůní ale připomíná červená vína. Je typické ovocitostí, hravostí a lehkostí, můžete v něm cítit tóny třešní nebo například malin. Některá místní vína mají i tu zajímavou vlastnost, že v dochuti cítíte až smetanové tóny, tak tomu bývá například u frankovky,“ říká someliér Jan Blahynka z brněnské pobočky Víno Hruška.
Víno, které se dobře pije
Výsledek procesu, který jsme vám popsali, je svěží a ovocné víno růžové barvy. Ta se může pohybovat od světlounce lososové až po malinovou. Světlejší barva znamená lehčí, hravé víno, zatímco tmavší bývá hutnější a silnější.
Dobré růžové víno má výraznější kyselinku, chutná po ovoci a díky své lehké a svěží chuti se dobře pije.
K těstovinám i do koktejlů
Růžové víno se podává chladnější, ideální je teplota mezi 8 a 10 ˚C. Skvěle se hodí na všechny letní a jarní akce od grilovačky přes oslavu až po příjemné posezení na zahradě. Oceníte ho u lehčích jídel, jako jsou grilované pokrmy, saláty, těstoviny, ale i některé lehké dezerty.
Používá se také do koktejlů a bude vám chutnat i s jahodami, malinami a ledem.
České, nebo zahraniční?
Asi čekáte, že moravský vinař bude chválit moravská vína. A také ano – česká a moravská růžová vína mívají výraznější kyselinku, jsou ovocitá a svěží. Tím ale nehaníme ani zahraniční vína, jen víme, že pro dobré rosé nemusíte daleko.
"V zahraničí, například ve Francii, bývá běžné takzvané cuvée, to je směs různých odrůd. U nás se dělají spíš vína odrůdová,“ říká Jan Blahynka.
A jaké růžové víno by vám doporučil?
"U nás na Slovácku se velmi daří například Merlotu, právě teď tu máme Merlot pozdní sběr 2017 Rosé, víno, které si odneslo zlatou medaili z výstavy vín v Jižní Koreji. Začínají se ale také objevovat mladá vína, ročník 2018, z nich bych doporučil Svatovavřinecké nebo Zweigeltrebe."
Dobré rosé na večerní posezení s přáteli i rodinnou oslavu najdete na prodejnách Víno Hruška, kde vám rádi poradíme s výběrem